Tips voor fijne gesprekken met je kind
Communicatie is de sleutel tot een gezonde en fijne band met je kind. Het helpt niet alleen om de band te versterken, maar ook om problemen en misverstanden te voorkomen.
Maar hoe zorg je ervoor dat de communicatie tussen jou en je kind effectief en open is? In deze blog deel ik praktische tips en strategieën die je kunt gebruiken om betere gesprekken met je kind te voeren.
Actief luisteren
Actief luisteren is een van de belangrijkste onderdelen van een goede en fijne communicatie.
Dit betekent dat je je volledige aandacht aan je kind geeft als hij of zij spreekt. Laat zien dat je geïnteresseerd bent door oogcontact te maken, te knikken en verbale bevestigingen te geven zoals “Ik begrijp het” of “Vertel me meer”.
Open vragen stellen
In plaats van vragen te stellen die alleen met een ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kunnen worden, probeer eens open vragen te stellen, die nodigen je kind uit om meer te gaan vertellen. Bijvoorbeeld, in plaats van “Had je een goede dag op school?”, kun je vragen “Wat was het leukste dat je vandaag op school hebt gedaan?”.
Geef de ruimte/tijd
Kinderen hebben soms wat tijd nodig om hun gedachten en gevoelens onder woorden te brengen. Geef ze de ruimte om na te denken en te antwoorden zonder dat je ze onderbreekt of haast. Geduld tonen laat je kind zien dat je echt wilt begrijpen wat ze te zeggen hebben.
Herhaling
Als je kind zijn of haar verhaal gedaan heeft, herhaal dan in eigen woorden wat hij/zij gezegd heeft. Dit helpt om duidelijkheid te scheppen en laat je kind weten dat je luistert en probeert te begrijpen. Bijvoorbeeld, als je kind zegt “Ik vond het echt stom dat ik vandaag niet mee mocht doen met voetbal”, kun je antwoorden met “Het klinkt alsof je je buitengesloten voelde omdat je niet mee mocht doen”
Vermijd oordeel en kritiek
Het is belangrijk dat je kind zich vrij voelt om alles met je te delen zonder bang te zijn voor negatieve reacties. Probeer daarom oordelen en kritiek te vermijden. Richt je in plaats daarvan op het begrijpen van hun perspectief en biedt ondersteuning en oplossingen.
Kinderen kopieren
Kinderen leren veel door naar hun ouders te kijken. Als je zelf open en eerlijk communiceert, zullen ze deze houding waarschijnlijk overnemen. Laat zien hoe je respectvol en aardig met anderen praat, en wees een rolmodel in goede communicatie.
Erkenning gevoelens
Erken de gevoelens van je kind, zelfs als je het niet eens bent met hun gedrag. Dit betekent niet dat je altijd akkoord gaat, maar dat je begrijpt hoe ze zich voelen. Bijvoorbeeld, je kunt zeggen “Ik zie dat je boos bent omdat je nu niet buiten mag spelen.” ” Dat begrijp ik.”
Humor kan helpen om spanning te doorbreken en communicatie leuker te maken. Wees speels in je benadering wanneer dat op dat moment past, en gebruik humor om je kind op zijn gemak te stellen. Dit kan vooral effectief zijn bij jongere kinderen.
Voer regelmatig fijne gesprekken
Maak van communicatie een gewoonte door regelmatig over dagelijkse dingen te praten. Dit hoeft niet altijd diepgaand te zijn; simpele gesprekken over hoe de dag is geweest of wat jullie plannen zijn, kunnen de communicatie bevorderen.
Laat weten en voelen dat je er altijd bent
Laat je kind weten dat je er altijd voor hen bent, ongeacht wat ze willen bespreken. Dit betekent dat je tijd moet maken voor gesprekken, zelfs als je een druk schema hebt. Je beschikbaarheid geeft voor je kind aan dat ze belangrijk voor je zijn.
Een fijne communicatie met je kind vraagt om aandacht, geduld en oefening. Door genoemde tips toe te passen maar je vooral eigen te maken creëer je een sterke basis van communicatie en dat zal je helpen om samen uitdagingen aan te gaan en de band met je kind te versterken. Heb je hier vragen over of wil je hier hulp bij, ik help je graag voor uit. Neem gerust contact op via info@bijmargreet.nl of bel of stuur een appje op 06-44722706.